сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Иновациите на 2019 г., представени от Бил Гейтс

14.3.2019 г.

Основателят на Майкрософт, Бил Гейтс, представи на учените последните иновации, които биха могли да променят бъдещето на човечеството.

Бил Гейтс Гейтс направи селекция по молба на списанието Technology Review, издавано от сътрудници на Масачузетския технологичен университет. Ръководителят на Майкрософт отбеляза значително подобрение в сръчността и координацията у роботите, което в крайна сметка ще ги превърне в пълноценни домашни помощници.

Също така, ще бъде оказвана персонализирана помощ от свободно разговарящи гласови асистенти, обучаващи се по принципа на невронните мрежи.

В областта на здравеопазването Гейтс отбеляза създаването на чревна сонда под формата на таблетка, което би позволило изследването на организма дори при бебета без анестезия.

Изследване на ДНК и РНК при бъдещите майки пък ще помогне за прогнозиране на риска от преждевременно раждане.

Гейтс анонсира също така създаването на индивидуални ваксини срещу рак и възможността да бъдат правени ЕКГ в домашни условия с помощта на „интелигентни“ часовници.

Бил Гейтс инвестира в много проекти, свързани с околната среда, считайки ги за пробиви. Сред тях са – разработката на тоалетни без канализация и създаването на бургери без говеждо месо. Учените планират изкуствено отглеждане на месо в лаборатории, а отпадъците в тоалетните ще се обработват веднага на място.

В индустриалната сфера ръководителят на Майкрософт обърна внимание на ядрена енергетика от ново поколение, която ще направи този енергиен източник по-евтин и по-безопасен. А пък въглеродният диоксид от атмосферата се планира да бъде извличан от специални инсталации, чрез които „уловеният” CO2 ще бъде използван в създаването на горива и строителни материали. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах