сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Може ли да се препълни мозъкът ни?

11.3.2019 г.

Всяка секунда мозъкът ни бива връхлитан от невероятно количество информация, но той е добре подготвен за тази атака, посочва Business insider.

„Мозъкът ни има огромен капацитет“, казва Герхард Шрат, директор на Института по невронауки в Цюрих. „Той разполага с над 80 милиарда нервни клетки.“ Това може и да ви се струва много, но всъщност не е, предвид информацията, с която се срещаме през живота си. Тя не се складира на ниво отделни нервни клетки, а на клетъчни снопчета, свързани със синапси, казва Шрат. Ако всяка клетка съдържаше информация тогава мозъкът наистина в даден момент щеше да бъде пълен. Но ние складираме спомените си в така наречените енграми. Това са мрежи от свързани клетки, чиято синхронна дейност представлява паметта.

Връзката с другите клетки се осъществява чрез синапси. Всяка нервна клетка има над 10 000 синапси, които според Шрат повишават вместимостта на мозъка в пъти. Макар понякога да ни се струва, че мозъкът ни е препълнен – подобно на хард диск – и че не можем да поберем нищо друго в него, сравнението е неточно. „На тъврдия диск може да съхраните нещо и по-късно да го вземете оттам,“ казва Хенинг Бек, невролог и биохимик. „Но мозъкът ни не съхранява по подобен начин: мисълта не е нещо, което да се складира за по-късно.“

Мозъкът ни изтирва информация – прави място за друга

Това е малко като изпълнението на оркестър. „Ако един оркестър свири дадена мелодия, тази мелодия няма да бъде съхранена и възстановена обратно, но може да бъде отново пресъздавана“, казва Бек. „В мозъка се случва нещо подобно: мисълта или споменът не са някъде, а постоянно се пресъздават от нервните клетки. Въпросът дали мозъкът може да се препълни подобно на хард диск в даден момент е толкова смислен, колкото и въпросът колко песни може да изсвири един оркестър“, смята Бек.

„Мозъкът може не само да складира информация, но също така да я изтрива или временно да я изключва“, казва Шрат. „Затова повечето впечатления се изтриват сравнително бързо, което освобождава ново място“. Изключение представляват спомените, които са свързани със силни емоционални събития, като смърт на обчиан човек или първа целувка.

Забравянето може да е неприятно, но е важно

Важно е да забравяме неща, дори понякога това да не ни харесва. Така се освобождава място за нови връзки, нова информация и благодарение на този процес се адаптираме към нова среда. Така че мозъкът не може да се запълни в смисъл, че не може да поеме повече информация. Понякога просто затваря няколко прозореца, изтъква Business insider.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах