сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Ракетата SpaceX на компанията на Илон Мъск оцеля след трудно кацане в океана

25.2.2019 г.

След успешен старт ракетата SpaceX's Falcon 9 оцеля след доста трудно кацане върху платформа в океана

Бустерът на Falcon 9 – най-голямата и най-скъпата част от ракетата за многократна употреба, влетя в атмосферата на Земята, след като транспортираният материал бе освободен в Космоса. Той се състои от сателит на индонезийската компания Nusantara Satu, сателит на изследователската лаборатория на американските военновъздушни сили и лунна сонда на израелската неправителствена организация SpaceIL на стойност 100 милиона щатски долара.

Запис от мисията показва безопасното приземяване на SpaceX върху плаваща платформа за кацане в Атлантическия океан, наречена Of Course I Still Love You (Разбира се, че все още те обичам).

Ускорителят на Falcon 9, първия етап на ракетата, се приземява 7 минути и 48 секунди след излизането от стартовата площадка в Кейп Канаверал в щата Флорида.

По време на опита за кацане вълните на Атлантическия океан достигат височина от около три метра, което прави приземяването изключително сложно.

Мисията на BeaseLeet на SpaceIL е първият частен опит за кацане на Луната, стартиран от екипа на Google Lunar X Prize и израелско-южноафриканския милиардер Морис Кан. Очаква се сондата Beresheet да достигне Луната на 4 април и да се приземи седем дни по-късно.

Ако мисията бъде успешна, Израел ще бъде четвъртата страна, достигнала повърхността на Луната.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах