сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Може ли клетъчната терапия да победи най-тежките болести?

25.2.2019 г.

В света има 7000 нелечими болести, но медицината не се е отказала

от Джон Хеджи, National Geographic

„Човечеството се намира пред прага на невиждана фрамацевтична иновация“, казва Кемал Малик, член на управленческия борд за иновации на „Байер“. „А именно, използването на стволови клетки за лечение.“

Това е революционна идея, според която части на тялото ни, които не работят добре, могат да бъдат регенерирани с помощта на индуцирани плурипотентни стволови клетки. Това са основните клетки, които могат да се диференцират или променят във всеки друг вид клетки или тъкани от човешкото тяло. Те са генетичният ни „празен чек“, клетки с потенциал да се превърнат в това, от което организма има нужда, за да се възстанови.

Доскоро подобни плурипотентни стволови клетки можеха да се извлекат единствено от ембриони и по този повод се водеха разгорещени етични дебати. Сега науката е намерила начин как да ги извлича от нормални клетки на възрастен и отваря път за нова вълнуваща форма на медицина – клетъчната терапия.

„Науката е наистина удивителна“, казва Малик, като описва работата на Шиня Яманака* и Джон Гардън, които с изследванията си на плурипотентни стволови клетки спечелиха Нобелова награда за медицина през 2012 г. „Те показаха, че може да се вземат зрели клетки от косъм или кръв на пациента и да се препрограмират в стволови клетки, които могат да се превърнат във всяка друга клетка“. Върху това работи американската компания BlueRock Therapeutics, съвместно с Bayer и Versant Ventures.

„Очевидното предимство да използваш собствените си клетки е, че е по-малко вероятно те да отключат имунни реакции“, обяснява Малик. „Недостатъкът е, че тази технология няма как да е достъпна за повечето пациенти. Това означава да се изпраща кръв до централна лаборатория за препрограмиране и диференциране, след което клетките да се транспортират обратно до пациента, което отнема време – а клетките имат определен живот.“

*Българската академия на науките присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Шиня Яманака на тържествена церемония, която се проведе на 20 август 2018 г. в зала „Проф. Марин Дринов“. Званието се присъжда за изключителните му научни постижения в областта на регенеративната медицина.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах