сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Гугъл разкрива неизвестни праисторически обекти

18.2.2019 г.

Повече от 20 древни структури, някои от които датират от бронзовата епоха, са били открити из цяла Ирландия, след като Google Earth е актуализирала своите сателитни изображения със снимки, направени по време на засушаването през миналото лято.

Антъни Мърфи, автор, който е посветил две десетилетия на проучвания и публикации за мегалитни паметници в долината на Бойн, казва, че сателитите на Google са заснели исторически паметници, за които археолозите и изследователите преди не са подозирали, че съществуват.

„Част от изображенията в Google Maps дават сведения за паметници, около 50% от които не са били документирани по-рано, затова не знаехме, че те съществуват”, казва Мърфи. Редица древни структури са били открити след двумесечния период на засушаване, благодарение на изображенията, направени с помощта на дронове. Различните количества влага в почвата, под която са заровени обектите, се проявяват в растежа на растенията на повърхността.

Сред откритията са неолитни укрепителни съоръжения, т.нар. хендж – праисторически землени съоръжения с камъни в кръгла или овална форма, подобни на тези в Нюгрейндж, които са в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

„Съоръжението, за което се смята че има диаметър от 200 м, вероятно е построено преди повече от 500 години след Нюгрейндж, който датира от 3000 г. пр. н. е. Сега те отново са скрити”, казва Мърфи. „В Нюгрейндж, преди реколтата да бъде събрана през август, те вече не бяха видими, поради дъжда и времето, все едно тези паметници отдавна са изчезнали.” Г-н Мърфи вярва, че тези открития са само върха на айсберга и има много други, за които обществеността не знае.

„След толкова стотици години на земеделска работа на повърхността на тази планета, е вероятно това, което сме виждали досега, да е само част от съществуващото”, каза Мърфи. „Тези площи бяха обработени и това позволи по време на сушата паметниците да бъдат забелязани, тъй като те задържат влагата по-добре от самата почва.” Той добавя: „Тези структури са много по-лесно различими на площи със зърнени култури, като ечемик и пшеница, отколкото на затревени терени, и затова мисля, че това наистина е само върхът на айсберга.”

Google Earth няма за цел да „улови“ именно тези паметници, но заявява, че постоянно се опитва да подобрява услугите си за потребителите, като редовно актуализира изображенията. „Създадохме Google Earth, за да вдъхновим любопитните умове да изследват, да се учат и всички да се грижим за нашата огромна и крехка планета. Доволни сме, че археолозите в Ирландия са намерили това приложение с тези изображения за полезно”, казва техен говорител. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах