сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Науката ни казва: Защо по-бързо пълнеем, отколкото отслабваме

11.2.2019 г.

Тялото ни има една единствена цел: да оцелее. Затова то е изключително адаптивно и се запасява за лоши времена, когато има възможност.

Клетките на тялото ни могат да бъдат  оприличени с електорцентрали, които разчитат на  храната като основна суровина.

Когато лишаваме тялото си от тази енергия, подлагайки се на диети и приемайки далеч по-малко калории отколкото на практика се нуждаем, електроцентралите забавят работата си, за да се справят с недостига. От друга страна, когато приемаме повече калории от нужното, тялото си създава резерви, които могат да бъдат консумирани при недостиг на храна. То е програмирано да създава и запазва хранителни запаси за случаи на глад.

При една изключително нисокенергийна диета нашият метаболизъм незабавно преминава на икономичен режим и намалява изискванията си за енергия. Това означава, че сега то се нуждае от по-малко храна за да запази енергийния баланс, отколкото  преди. Веднага щом започнем да се храним отново нормално – или се поддадем на някои изкушения – тялото използва тази възможност да си възстанови мастните запаси. При това възможно най-бързо. Порочен кръг, който превръща отслабването в кошмар.

Хората, които се хранят балансирано и здравословно не си развалят фигурата  с няколко бисквити. Много специалисти затова не препоръчват диетите, а заместването им с разумен начин на хранене.

Нито въглехидратите нито мазнините са причина за повечето проблеми с теглото, а погрешното поведение по отношение на храненето. Всяка диета ви отдалечава от нормалните хранителни навици. А кой би искал да е на постоянна диета цял живот, за да поддържа теглото си? С други думи какво би бил животът без една-две бисквити?

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах