сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Да си глътнем ли дъвката?

9.2.2019 г.

Дъвката залепва толкова добре, тъй като структурата й се адаптира към всякакви видове повърхности. Всеки, който е настъпвал изплюта дъвка, или по-зле, сядал е върху такава, знае колко е трудно да се махне.

В тялото обаче нещата изглеждат по-различно. Устата, хранопроводът, стомахът и червата са покрити с влажен слой, който предпазва тялото от пряк контакт. А ако дъвката е мокра, тя не се залепва.

За да отговорим на въпроса какво се случва в стомаха, когато глътнем дъвка най-напред трябва да сме наясно от какво се състои тя. За съжаление съставките са толкова неприятни, че трябва да се замислим защо слагаме подобно нещо доброволно в устата си. Да не говорим за гълтането й. Дъвката се състои предимно от захар, заместители на захарта, аромати, омекотители и други вещества.

Суровините от които се прави дъвката са полимери, т.е. пластмаси, които са в основата си петролни продукти. Естествените продукти са толкова оскъдни, че в дъвките се слагат синтетични термопластмаси. Например гумените ръкавици и някои адхезивни материали се правят от изкуствени полимери близки до тези, които дъвката съдържа.

Ако случайно си глътнете дъвката? Знае се за британка, която отишла в болница в Бристол, тъй като внезапно престанала да може да гълта каквото и да е. Както лекарите пишат в Britiish Medical Journal на рентгена не се видяло нищо, но ендоскопия на хранопровода показала бяла топка с размери пет на пет сантиметра залепнала в тръбата. Както се оказало в крайна сметка пациентката поглъщала, според нейни показания, около три пактечета дъвки дневно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах