сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Климатичните промени ще променят цветовете на океана

6.2.2019 г.

До 2 100 г. океанът, такъв, какъвто го познаваме, вероятно ще смени цвета си.

от Сара Гибънс, National Geographic

До това заключение стигат специалисти в проучване, публикувано миналата седмица в журнала Nature Communications, което разглежда как фитопланктонът ще се промени със затоплянето на океаните.

Най-сините субтропични зони ще станат по-сини, а по-зелените области покрай екватора и полюсите ще станат още по-зелени.

Променящият се цвят е предупреждение, казват авторите на проучването, за драстичните промени, които ще се случат в резултат на климатичните промени.

Добре известно е, че през сезоните водата редовно мени цвета си, но затоплящите се океани биха могли за постоянно да променят синьо-зелената мозайка, която се вижда от космоса.

Слънчевата светлина прониква на около 180 метра дълбочина. Всичко, разположено по-надолу е обвито в мрак. Освен това повечето водни молекули могат да абсорбират всички цветове освен синьото, поради което именно синьото се отразява.

Органичната материя, която покрива повърхността на океана, като фитопланктон, променя цвета си. Голяма част от нея съдържа хлорофил, зелен пигмент поглъщащ слънчевата светлина, от която растенията се нуждаят, за да се хранят. Със затоплянето на океаните теченията стават по-нестандартни и водните слоеве започват да се открояват повече, което означава, че топлите части не се смесват толкова лесно със студените. Има хиляди видове фитопланктон, напълно адаптирали се съответно или към топли или към студени води. Със затоплянето на океаните някои от видовете могат да загинат, други да оцелеят, а трети да мигрират към различни райони.

Фитопланктонът е основата на морската хранителна верига. Всичко в океана се нуждае от фитопланктон, за да съществува. Промяна в наличието му би се отразила по цялата верига.

Предположенията на учените се базират на вероятността до 2100 г. Земята да се затопли с 3 градуса по Целзий. Миналият ноември Световната метеорологична организация е изчислила че Земята ще се затопли с между три и пет градуса до края на века.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах