сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Кучета срещу котки

2.2.2019 г.

Проучване на University of Wisconsin разкрива кои собственици са по-умни

„Кучетата имат учители, котките имат обслужващ персонал“ – казал веднъж писателят и сатирикът Курт Тухолски. Колкото различни са двата вида животни, толкова различни са и техните собственици.

Някои проучвания навеждат на мисълта, че изборът на домашен любимец води до изводи за личността на собственика му. Тестовете показват, че хората, които обичат кучетата, са по-общителни, разбиращи, отстъпчиви, отзивчиви и благонадеждни.

За разлика от стопаните на кучета любителите на котките са по-непредубедени и открити. До известна степен те са с по-богато въображение и по-авантюристично настроени, но често се държат невротично.

Хората, които обичат котки, са по-умни от хората, които обичат кучета

Проучване на University of Wisconsin (САЩ) твърди, че собствениците на котки са по-умни от собствениците на кучета. Причина е характерът на собствениците и различните предпочитания при избора на социалната среда, пише Денис Гуастело, ръководител на изследването.

За да докаже тезата си, изследователски екип, ръководен от професора по психология, изследва 600 души. Участниците в проучването трябва да посочат дали се класифицират като тип куче или тип котка. Също така трябва да отговарят на въпроси за собствената си личност и кои качества най-много ценят в домашния си любимец.

Повечето участници, а именно 60%, са любители на кучета и едва 11% са фенове на котките. Останалите твърдят, че харесват и двата вида домашни любимци, или нито един от тях. По отношение на интелигентността любителите на котките се представили по-добре от феновете на кучетата.

Някои експерти подозират, че сме привлечени от животни, които приличат на нас. Това предположение се подкрепя от проучвания, които се опитват да измерят личността на отделните животни, използвайки тестове, които са стандартизирани като тези при хората.

Експертите открили, че хората изглеждат изключително щастливи със своите домашни животни, когато имат сходни с тях характеристики.

Очевидно, собствениците на котки трябва да харесат тезата на учените!

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах