сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Проучване установи: Едрите жени живеят по-дълго /но не и мъжете/

28.1.2019 г.

Според ново проучване по-високите и едри жени е по-вероятно да доживеят 90. Учени от Университета в Маастрихт изследвали връзката между ръста, индекса на телесна маса (BMI) и физическата активност.

Проучването, публикувано в журнала BMJ Journal of Epidemiology & Community Health, се позовава на данни от холандско изследване, което проследява развитието на мъже и жени на възраст от 55 до 69 години от 1986 г. насам.

В него близо 8000 участници споделят информация за теглото си, когато са били на 20 и дават информация за теглото, ръста и физическа си активност в момента. Те редовно са били преглеждани докато навършат 90 или до преди да умрат. 433 от участващите мъже и 944 от жените са доживели 90. 

С възрастта жените по-скоро се смаляват, за разлика от мъжете

Жените, по-високи от 1,80, е с 31 процента по-вероятно да станат на 90 отколкото жени с ръст 1,62 метра или по-мало. „Може единствено да предполагаме защо размерите на тялото и продължителността на живота са свързани“, казва Лойд Брандс, автор на проучването. „Предполагаме, че смаляването е по-скоро характерно за жените, отколкото за мъжете.“

Фам Лием, учен от University of Arkansas for Medical Sciences, казва, че хората се смаляват с възрастта поради различни причини. „По-възрастните хора се смаляват, тъй като хрущялът между ставите се износва и тъй като поради загубата на кост гръбначният стълб се скъсява“, обяснява той. По-възрастните също така губят мускулна маса, процес известен още като саркопения. Смаляването води до болки в гърба, ограничена мобилност, фрактури на гръбначния стълб и бедрата, както и до сърдечни проблеми, сочи проучването.

Спортът увеличава продължителността на живота

По-едрите жени имат преимущество в процеса на стареене, но това не важи за мъжете. Те обаче може да наваксат чрез спорт. Мъжете, участници в проучването, които тренират повече от 90 минути на ден е с 39 % по-вероятно да стигнат до 90 години, отколкото онези, които спортуват по-малко от 30 минути дневно.

Жените, които спортуват между 30 и 60 минути на ден, е с 21 процента по-вероятно да доживеят 90, отколкото онези, които спортуват по-малко от 30 минути на ден.

За предоставянето на ясни доказателства за това дали размерите на тялото или спортът имат връка с продължителността на живота – и как активно да допринесем за удължаването му – са нужни още проучвания. Въпреки това учените съветват и мъжете и жените да спортуват ежедневно.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах