сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Без бира, моля!

25.1.2019 г.

Лекари съветват: избягвайте тези храни, за да се предпазите от рак

Oрганизацията за борба с рака World Cancer Research Fund (WCRF) публикува новия си доклад, в който описва храни и навици, които значително повишават риска от рак. Сред най-натъжнаващите от тях са беконът и биратa.

Ако искате да минимизирате риска от рак на дебелото черво ще трябва да се въздържате от всякакви обработени меса. Тук спадат всички колбаси – от шунка до салам, в това число и бекон.

Бирата и алкохолът като цяло повишават риска от рак буквално на всички органи през които минават: уста, гърло, хранопровод, черва и черен дроб. Дори ракът на гърдата е вероятно да се дължи на завишена консумация на алкохол. Други проучвания сочат обаче, че алкохолът може да понижи вероятността от поява на рак на бъбреците.

Има противоречиви мнения за това колко алкохол е вредно  да се консумира. От организацията за борба с рака съветват бира, вино и твърд алкохол да не се приемат изобщо.

Други проучвания сочат, че умереното пиене може да удължи продължителността на живота. Под умереното консумиране се има предвид чаша бира или вино на ден за жените и две за мъжете – поради средно по-високото им тегло.

Съветите на WCRF за превенция на рака биха се отразили добре на цялостното ви здравословно състояние. От организацията препоръчват здравословен режим с много пресни плодове и зеленчуци, както и редовно спортуване. Той би ви предпазил и от много други болести.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах