сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

На 20 г. можете да вземете 5 решения, за да избегнете рака, казва учен от „Джон Хопкинс“

23.8.2018 г.

Човек трябва да мисли в бъдеще време, когато става въпрос за рак, казва Уилиям Нелсън, водещ онколог и директор на онкологичния център Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center в университета „Джон Хопкинс“

Ето какво отговаря той на поставени въпроси:

1. Най-важното нещо, което можете да направите, е да избягвате тютюна под каквато и да е форма.
Ракът на белите дробове е сред най-често срещаните както при мъжете така и при жените. Сред пушачите рискът от рак на белите дробове е 25 пъти по-висок в сравнение с непушачите.

 2 . Здравословният начин на живот намалява риска от рак.
Това означава да имате здравословно тегло (да сте възможно по-слаби без да сте под нормата), редовно да спортувате (поне 30 минути на ден), да консумирате възможно най-малко алкохол и да ограничавате много мазните и сладки храни, които водят до покачване на теглото. Счита се, че здравословният начин на живот може да намали риска от рак с от 10 до 15 процента.

3. Друга  мярка е да избягвате прекомерното излагане на слънце, тъй като то може да причини рак на кожата или меланома. Също така стойте настрана от солариумите! Според Американската асоциация по дерматология хората, които посещават солариум, е 59 % по-вероятно да развият меланома, от онези, които не стъпват там.

4. Веднъж годишно посещавайте лекаря си за профилактичен преглед и следвайте съветите му. Освен това трябва да проучите дали в семейството ви е имало болни от рак и да споделите информацията с лекаря си.

5. И жените и мъжете трябва да се ваксинират срещу човешкия папиломен вирус и хепатит B, които са причината за повечето форми рак на черния дроб.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах