сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Геолози откриха най-древните микроби на Земята!

17.8.2018 г.

Екип учени от Япония и Франция откриха в Западна Австралия първите категорични следи за наличието на живот на Земята още преди 3,46 млрд. години.

Изводите от тяхното изследване бяха представени на конференция в Бостън. „Показахме микроскопичните вкаменелости, които открихме в местността Стрели Пул в Западна Австралия. Те съдържат същите вещества и молекули като съвременните микроби. Удивително е как са могли да достигнат до наши дни в почти идеално състояние“, заяви Жулиен Алеон от Парижкия университет.

Още преди пет години Алеон и колегите му откриха по време на разкопки в Стрели Пул няколко необичайни структури, чиито размери и състав бяха изключително сходни с тези на цианобактериите и други микроби. Редица учени се усъмниха тогава в тяхното съществуване и френските и японски геолози се върнаха в Австралия, за да търсят „по-качествени“ вкаменелости.

Неотдавна те успяха да открият няколко подобни микровкаменелости, химическият състав на които беше установен с помощта на ускорител на частици. Оказва се, че химическият профил и на трите образци е фактически идентичен, което потвърждава, че в Стрели Пул действително са открити най-старите към момента следи от живот на Земята. /РИА „Новости“ и БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах