сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Великобритания ще строи своя първи космодрум в Шотландия

19.7.2018 г.

Космическата агенция на Обединеното кралство възнамерява да изгради собствен космодрум в Шотландия, съобщава БиБиСи.

Избраният терен се намира в близост до Съдърланд, край северните брегове на Шотландия. За целта вече са отпуснати 2,5 млн. английски лири за предварителни проучвания като най-вероятно американската самолетостроителна и авиокосмическа компания „Локхийд Мартин” ще бъде основен партньор. Британците са оптимистично настроени и планират да започнат изстрелвания от площадката още през следващото десетилетие.

„Решението за строежа на първия британски космодрум е невероятна новина за региона и за Шотландия като цяло. Космическият сектор е във възход и ние бихме желали този регион да бъде готов да се възползва от икономическите ползи, които подобна фантастична инициатива ще създаде“ , заяви Шарлът Райт, изпълнителен директор на шотландската правителствена агенция (HIE), натоварена с реализирането на проекта.

„Локхийд Мартин” не крият плановете си, в случай на реализация на проекта, да преместят изстрелванията на своята ракета „Електрон“ от Нова Зеландия в Шотландия.

Ще бъде разработена и британски вариант на ракетата, част от която ще се произвежда в Обединеното кралство. Лондон обмисля от повече от десетилетие въпроса за изграждането на собствен космодрум и вече промени законодателството, за да направи проекта възможен. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах