сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Китай шпионира гражданите си с дронове

11.7.2018 г.

Китай има сериозен принос в областта на технологиите за наблюдение. Сред най-новите открития на страната са специални дронове, чието поведение наподобява това на истински птици. Те са тествани в района на Синдзян, където са останали напълно незабелязани.

Дроновете са разработени за новата програма „Dove”  и може да имитират над 90% от движенията на истински гълъб. За разлика от традиционните безпилотни въздушни средства тези могат да се издигат, спускат и да ускоряват като истински птици.

Двигателният механизъм леко променя формата на крилете, така че дронът не само се издига, но и набира скорост. Тъй като са изключително тихи те се забелязват много трудно.

Във всеки от дроновете има вградена камера с висока резолюция, GPS антена, система за контрол на полетите и комуникационни системи за сателитно приемане. Те тежат едва 200 грама – около 90 грама по-малко от истински гълъб, имат размах на крилете 50 сантиметра и могат да летят с до 40 километра в час в продължение на около 30 минути.

Дизайнът може да заблуди дори много чувствителни радари, което представлява сериозна заплаха за въздушните защитни системи. Конструирането на „ятото дронове” струва 1,3 милиарда евро.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах