сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Формирането на Марс е станало много бързо

28.6.2018 г.

Твърдата кора на Марс се е сформирала много бързо след възникването на Слънчевата система, се казва в изследване, според което е възможно необходимите условия за възникване на живот да са се появили много рано на „Червената планета“.

За да има вода в течно състояние на една планета, е необходимо наличието на твърда повърхност и следователно на кора. „Нашите резултати показват, че на Марс може да е имало океани и потенциално – живот, много преди Земята“, казва Мартин Бизаро от Музея по естествена история в Копенхаген, който е съавтор на изследването, публикувано в „Нейчър“.

Учените са успели да повдигнат крайчеца на завесата пред най-ранната история на Марс благодарение на марсианския метеорит NWA 7034, известен с името „Черната красавица“, който е открит в пустинята Сахара.

Седем зрънца цирконий са извадени от миниатюрен образец от този метеорит и бяха анализирани от учените, които датираха тяхното кристализиране. Установихме, че кристализирането на повърхността на Марс е било извънредно бързо – само 20 млн. години след сформирането на Слънчевата система, което е станало преди 4 567 млрд. години. Тогава Марс е имал вече твърда кора, която може да бъде основа за океани и потенциално – за живот, казва Бизаро.

Тези резултати са в разрез с досегашните модели, според които Марс се е втвърдил за около 100 млн. години. Тези нови данни разширяват значително периода, през който е възможно на Марс да е имало живот. Учените подчертават, че са открити древни кристали цирконий, които са с около 100 млн. години по-стари от най-стария земен цирконий.

Откриването през 2011 г. на „Черната красавица“, тежащ 319.8 г, предизвика жив интерес в научните среди. Един грам се продаваше за 10 000 евро, казва Мартин Бизаро. Музеят за естествена история на Дания си е купил 44 грама. Пет от тях са били счукани и от тях са извадени седемте кристалчета цирконий, необходими за изследването. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах