сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Какво представлява интелигентността?

11.6.2018 г.

Въпросът какво точно представлява интелигентността и как се измерва тя отдавна занимава психолозите.

Към днешна дата единна дефиниция за интелигентност няма. Проблемът е, че онова, което наричаме интелигентност във всекидневието, включва разнородни когнитивни способности, които са локализирани в мозъка.

Има много модели, които разглеждат различни аспекти на интелигентността. Един от тях е създаден от Хауърд Гарднър. Той е психолог и е най-известен с теорията си за множествената интелигентност. Според Гарднър традиционното схващане за интелигентност било твърде ограничаващо и той смятал, че при измерването на коефициента на интелигентност се пропуска друг вид „интелигентност“, който човек може да притежава.

Гарднър постулира осем когнитивни способности, които съвкупно образуват интелигентността. Неговият модел е много критикуван, тъй като е само отчасти доказан, но дава добра представа колко многостранно е устроен мозъкът ни.

Гарднър говори за следните видове интелигентност:

I. Лингвистична интелигентност. Способността да се учат и използват езици, например от писатели и адвокати.

II. Логическо-математическа интелигентност. Използваме я при логически анализи, научни въпроси и програмиране.

III. Музикално-ритмична интелигентност. Способността да се различават тонове и ритми.

IV. Картинно-пространствена интелигентност. Тя е важна за инженери, графични артисти и архитекти, но също и за пилоти и капитани на кораби.

V. Физическа интелигентност. Способността посредством умело използване на тялото да се решават проблеми в спорта, изкуството или технологиите.

 VI. Натуралистична интелигентност. Способността да разбираме живата природа и да бъдем чувствителни към природните явления.

VII. Междуличностна интелигентност. Способността да съчувстваме  на другите – важно умение в много области.

VIII. Личностна интелигентност. Погледът може да бъде насочен и навътре, за да разберем собствените си чувства и мотиви и да вземаме по-добри решения.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах