сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Ново проучване разкрива истината за хранителните добавки

5.6.2018 г.

Витамините и хранителните добавки са вече неделима част от хранителния режим на много хора, но има все повече доказателства, че най-популярните от тях са на практика безполезни.

Проучване, проведено от изследователи в болницата „Св. Майкъл“ и Университета в Торонто и публикувано в the Journal of the American College of Cardiology, доказва, че много витамини – в това число витамините C, D и калциевите добавки нямат реално въздействие върху човешкото здраве. По-точно няма доказателство, че приемът им намалява риска от сърдечносъдови заболявания, сърдечен удар или преждевремнна смърт.

„Не очаквахме най-често срещаните хранителни добавки да имат толкова малък положителен ефект“, каза Дейвид Дженкинс, ръководител на проучването. „Оказа се, че приемът на витамини като D и C  или калций не вредят на организма, но няма и особена полза от тях.“

Някои витамини имат обратен ефект

Това не важи за всички препарати. Така например фолиевата киселина и B витамините с фолиева киселина може да намалят риска от сърдечносъдови заболявания. Ниацинът (под формата на витамин B3) и антиоксидантите от друга страна дори увеличават вероятността от преждевременна смърт, макар и в малка част от случаите.

„Тези резултати навеждат на мисълта, че хората трябва да са наясно какво приемат и да преценят дали има смисъл да го правят“, казва Дженкинс.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах