сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Колко често трябва да се къпем според учените

4.6.2018 г.

Кога за последно сте си вземали душ? Повечето хора го правят веднъж на 24 часа. Официален протокол няма, но навсякъде по света хората се къпят поне веднъж дневно.

В Бразилия температурата е често около 38 градуса и тук хората се къпят средно по 11 пъти в седмицата. Но наистина ли е нужно толкова често да го правим?

Сапунът отмива мърсотията и омазняването от кожата. Зад него стои рецепта, състояща се от мазнинина и алкални съставки, които се разтварят във вода (като сол или сода). Тази комбинация освобождава мазнините от кожата и водата ги отмива. Шампоанът има подобен ефект върху косата и затова специалисти препоръчват измиване на всеки два-три дни.

Когато отмиваме естествените мазнини от кожата и я изтриваме, горещият и дълъг  душ може да изсуши кожа прекомерно. Това се случва особено през зимата, когато въздухът е по-сух. Вредата не спира с края на душа, казва Дейвд Лефел, директор на дерматологичния отдел в Yale School of Medicine. Щом се подсушите от кожата ви се изпарява още влага, обяснява той. Това се случва особено когато сте си взели горещ душ, защото топлата вода се изпарява по-бързо.

Какво съветват експертите

Лефел има три съвета за здрава кожа:

  • Не се мийте с твърде гореща вода
  • Не се къпете дълго
  • Сложете крем за тяло след като излезете, защото той запазва влагата

Според експерта можете да се отървете от повечето неприятни миризми за по-малко от три минути като измивате подмишниците и интимните части. На останалите места трябва да внимавате със сапуна. „Не бива подобно на Лейди Макбет да търкате упорито кожата“, казва Лефел. „Целта на душа е да отмие мърсотията.“

Много хора приключват душа със студена вода. Лефел казва, че можете да си го спестите, тъй като това няма дълготраен ефект върху кожата ви.

Никой не може да каже колко често трябва да се къпете. Ако ви е нужен душ, за да се събудите, то правете го бързо. Но ако се къпете всяка сутрин „защото така сте свикнали“, опитайте да разредите душовете през ден.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах