сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

За мъжката и женската кожа

28.5.2018 г.

При мъжете, както и при жените, кожата служи като щит, сензор, отразява емоциите ни, а когато си правим пиърсинг или татуировка – служи и като средство за изразяване. Но знаете ли, че кожата се различава в зависимост от пола?

Ето пет важни аспекта, които трябва да имаме предвид.

1. Космите

Мъжките и женските тела са покрити с около 5 милиона косми, които са два вида: по-слабо видимте (vellus)и по-изразените и груби (terminal hair).Тестостеронът (който се  секретира основно от тестисите при мъжете и от яйчниците при жените, въпреки че малки количества се отделят и от надбъбречните жлези) превръща меките косми в по-твърди и видими по време на пубертета. При мъжете и жените през този период космите стават по-видими под мишниците, по ръцете, краката и около пубиса. Мъжете имат по-силно окосмяване на тези места, тъй като по-високото ниво на тестостерон провокира растежа на космите. Тогава порастват и около 25 000 косъма от брадата на мъжа.

2. Омазняване и потене

„Мъжете се потят, докато жените блестят“. Вероятно поради разликата в активността на потните жлези или поради факта, че обичайно мъжете са по-едри, те произвеждат около два пъти повече пот от жените. Основната цел на потта е да охлажда тялото, затова при физически тренировки и мъжете и жените потейки се, издържат на повече напрежение (макар мъжете да остават водещи в класацията). Интересна тема предвид все по-активната роля на жената в спортове и професии доскоро доминирани от мъже. Мъжката кожа също така отделя до два пъти повече мазнини от женската, като в резултат може да се образуват черни точки по лицето, макар проучвания да сочат, че акнето е по-често срещано при жените.

3. Вредните влияния за кожата

Мъжете се бръснат средно около 16 000 пъти през живота си, което дразни кожата и води до прекомерна ексфолиация. Слънчевите лъчи, както и бръсненето, нанасят най-голяма вреда на мъжката кожа. Според проучване на японски учени мъжете имат повече бръчки от жените, а най-набръчкани лица са тези, които най-дълго са били излагани на слънце. Тази чувствителност към слънчевата светлина може да обясни отчасти тревожната тенденция за появата на рак на кожата при мъжете. До 65 годишна възраст те са два пъти по-склонни от жените да развият меланома, вероятно поради генетчини фактори и неохотата им да използват слънцезащитни продукти.

4. Зарастване на рани

Професор Джилиан Армстронг от Манчестърския университет обяснява, че „един от основните рискови фактори при зарастването на рани е мъжкият генотип“. С други думи раните зарастват по-бавно при мъжете, тъй като тестостеронът не е толкова ефективен при зарастването на раните колкото естрогенът. Британската компания Age UK  разработва крем на базата на хормона естроген, който благоприятства зарастването на раните както при мъжете така и при жените.

5. Грижата

Грижат ли се достатъчно мъжете за кожата си? Проучване сочи, че 56% от мъжете в САЩ твърдят, че нямат нужда от продукти свързани с грижа за кожата и 14 % казват, че не смятат грижата за кожата за особено мъжествена проява. Космата, мазна, потяща се, склонна към наранявания и бавни зараствания мъжката кожа заслужава любяща грижа.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах