сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Чип в устата анализира начина на хранене

28.5.2018 г.

Много хора с прекомерно тегло подценяват дневния прием на калории и поради това не могат да свалят килограми.

Закуските между храненията, като сладки плодове или напитки като лате, съдържат повече калории отколкото предполагаме.

Често не си даваме сметка, че дресингите на салатите, соковете и алкохолът са истински калорични бомби. Само онези, които стриктно документират и изчисляват ежедневния прием на храна могат да определят и да намалят реалните калории. Но това е уморително и затова не е вариант за повечето хора.

Изследователи от Университета Тафт в Масачузетс са разработили малък чип, който може да измери поглъщането на глюкоза, сол и алкохол и се прикрепва към един от зъбите. На снимка, публикувана от университета, чипът не изглежда особено привлекателно, но ако учените успеят да го направят бял, така че да се слива със зъба, това би било гениално решение.

Ето как работи чипът

Той е едва 2х2 милиметра и има различни слоеве за анализиране на съставките. Съответните слоеве реагират на вещества като сол, алкохол или глюкоза и ги абсорбират. Когато определени радио вълни бъдат изпратени от мобилно устройство чипът може да ги получи и да върне обратна информация. В зависимост от степента до която чипът се насища със съответните хранителни вещества върнатият радиосигнал се променя. Така софтуерът на мобилното устройство може да изчисли колко вещества са приети с храната и напитките.

„На теория може да променим биологичния отговор на сензора и да уловим други химически вещества“, обяснява Фиоренцо Оменето, един от съавторите на научната публикация. Сензорът на практика може да събере различни данни било то от зъб, кожа или друга повърхност.

Чипът все още не може да бъде закупен

Все още не е ясно кога подобен биосензор ще излезе на пазара и дали ще се налага да бъде заменян през определен период от време. Надеждността и точността на събраните данни също трябва да бъдат проверени, но подобно изобретение доказва, че хората ще може да бъдат по-добре анализирани в бъдеще.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах