сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Ако стоите до късно значи имате генетична особеност

21.5.2018 г.

Ставането рано сутрин е мъчение почти за всеки, но това важи с особена сила за „совите“. или на технически език: хората със синдром на забавена фаза на съня.

Нощем те кръжат будни из апартамента, лягат си късно и отиват на работа или училище без да са отпочинали. „Совите“ обаче не са болни - виновна за състоянието им може да се окаже генна мутация.

Според изследователи от Университета Рокфелер в Ню Йорк особената разновидност на генът CRY1 присъства в един на всеки 75 човека. Хората без тази генна мутация започват да се прозяват между 9 и 10 часа вечерта, докато тялото на хората, които я притежават, започва да произвежда хормона на съня (мелатонин) към 2-3 сутринта.

В проведено проучване експерти се опитали да изяснят защо някои хора стоят будни нощем до по-късно от останалите. Участниците в проучването живели в лабораторни условия в продължение на две седмици без да знаят дали е ден или нощ. От тях се очаквало да следват своя естествен цикъл на сън и събуждане. Повечето от тях следвали обичайния 24 часов ритъм, но един от участниците стоял буден до по-късно и имал дневен цикъл, който траел с 30 минути по-късно. У този участник учените открили мутация на гена CRY1 и оттук забавено производство на мелатонин. При роднините на този участник била установена същата генна мутация, които на свой ред също се оплаквали от проблеми със заспиването.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах