сп. National Geographic - Март 2019
National Geographic KIDS - Март 2019

Прекомерната пълнота често се дължи на неправилно функциониране на мозъка

3.5.2018 г.

Фактът, че дебелите хора не могат да ограничат количеството храна, което поемат, може да се дължи на понижен енергиен статус на мозъка.

Това откриха учени от Университета в Любек, Германия.

Според резултатите от проведеното проучване прекомерната пълнота може да се свърже с неправилно функциониране на мозъка. „Това се обяснява с понижен церебрален енергиен статус при засегнатите и също обяснява защо хората с прекомерно тегло често нямат усещане за ситост“, казва психологът Евелина К. Вардзински – един от учените, работещи по проучването.

Това може да е и причината защо диетите и промените в начина на хранене в повечето случаи се провалят. Изследователски екип, начело с професор Керстин Олтманс, е доказал, че е вероятно наддаването на килограми и пониженият енергиен статус в мозъка да са свързани.

Сега като част от интердисциплинарния екип на Департамента по психоневробиология тя тества вероятните причини. В проучването участват 30 мъже и жени със затлъстяване и такива с нормално тегло. Инжектират им глюкоза, за да предизвикат производство на захар в мозъка. Така учените успяват да изследват енергийното ниво на мозъка на участниците.

Поразително: докато то се покачва според очакванията при участниците с нормално тегло, при тези с прекомерно не били отразени никакви промени. Наложило се изследователите значително да увеличат концентрацията на глюкоза при вливането, за да регистрират покачване в енергийните нива.

Професор Олтманс обяснява също, че енергийните нива на мозъка може да имат влияние и върху психиката, „което трябва да се вземе предвид, ако искате трайно да намалите теглото си.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах