сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Агар Арт - изкуство от микроорганизми

11.4.2018 г.

Микробното изкуство или агар арт е произведение, създадено чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби. Те се събират с тампон, сеят се върху хранителна среда и след 24 до 48 часа прорастват и стават видими за нас.

Цветовете зависят от характеристиките на микроорганизма и средата, върху която е посят. Той синтезира пигменти с различна цел, напр. като защита от ултравиолетовата радиация, като резерв на енергия, като вирулентен фактор или като инхибитор на растежа на конкуренти. След като се сдобием с различни цветове, започва същинският процес на рисуване, който се извършва с бактериологично ухо или т.нар. йозе – метална примка, с която се взима малко количество от микроорганизмите и се нанася върху новото „платно”. Първоначално се виждат само щрихите, а цветът се появява, когато бактериите се развият и картината буквално оживява.

Първият познат агар арт художник е Луи Пастьор, на когото дължим откритието на ваксините, пастьоризацията и бактериалната ферментация. В наши дни историята на това необичайно изкуство започва в края на 2014 г., докато Росица Ташкова, редактор на списание „Българска наука“, работи по дипломната си работа за магистър в Университета на Нант, Франция. Тогава тя решава да нарисува шарена елхичка, с която да зарадва колегите и себе си. Идеята й хрумва, докато разчиства вече непотребни петрита с хранителни среди и пораснали по тях разноцветни микроби. Така бактериите се превръщат в палитра. След като елхичката на Росица пораства, тя качва нейна снимка в сайта на Американското общество по микробиология и за много кратко време става най-харесваният, коментиран и споделян пост във Facebook страницата на организацията. След няколко месеца те обявяват първия в света конкурс за рисунка с микроорганизми върху хранителна среда, вдъхновен от бактериалната елхичка на Росица.

През 2016 г. списание „Българска наука“ и RIDACOM организират първия в страната конкурс „Агар Арт“ по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. Той предизвиква голям интерес и в България и се провежда отново през 2017 г., като 25 екипа от микробиолози от цялата страна приемат предизвикателството да покажат своята креативност и умения и представят 140 произведения от различни бактерии, част от които можете да видите между 11 април и 11 май в Националния природонаучен музей.

Изложбата „Агар Арт“ се организира от списание „Българска наука” с финансовата подкрепа на RIDACOM и със съдействието на Национален природонаучен музей при БАН и ARUNA PR Advisory. Куратор на изложбата е Милена Радева.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах