сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Приключи антарктическата ни експедиция

4.4.2018 г.

Успешно приключи XXVI Национална антарктическа експедиция.

На 4 април с полет от Рим се завръщат командирът на Антарктическата ни база „Св. Кл. Охридски“ инж. Йордан Йорданов, лекарят Мартин Любомиров, геолозите д-р Камен Бонев, д-р Дочо Дочев, д-р Стефан Велев и логистиците инж. Мирослав Цвятков, Станимир Модев и Николай Николов, съобщиха от Българския антарктически институт.

В рамките на експедицията бе реализирана разнообразна научна програма: Проучване на полезните изкопаеми и вкаменените организмови останки в района на п-ов Хърд; Проучване на нематодите в почвената покривка; Създаване на информационна база данни за изследване на сеизмичността и структурата на о-в Ливингстън. С помощта на прецизна апаратура, монтирана върху дрон бе съставен фотогравиметричен модел на ледниците, за следене на тяхното движение и определянето на степента на затопляне на климата в Западна Антарктида. В залива пред базата бе монтирана мареографска станция с висока чувствителност – първата извън територията на България, с която ще бъде следено морското ниво, приливно-отливните колебания и ще предава данни в глобалната океанографска мрежа.

По съвсем нова образователна методика, разработена съвместно с учени от Университета в гр. Бейжа (Португалия), бяха сглобени 8 робота, които чрез сензори събраха данни за локалните климатични параметри. Това ще позволи виртуално изследване на Антарктида направо от класната стая. Съвместно с българските изследователи, в базата ни работиха и трима учени от Португалия, двама от Испания, двама от Турция, един от Аржентина и един от Монголия.

В момента тече подготовката за обновяване на инфраструктурата на полярната ни база и подбор на научни проекти за реализирането на Националната програма за полярни изследвания, които ще се изпълняват през предстоящата XXVII Българска антарктическа експедиция. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах