сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Защо тези животни могат да доживеят до над 500 години

30.4.2019 г.

Ако бяхте червен корал щяхте да имате време да свършите много неща, преди да си отидете от този свят. Друг е въпросът какви щяха да са те.

Червените корали, които живеят в продължение на стотици години, са един от няколкото морски вида, на фона на които човешкият живот изглежда мимолетен. В ново изследване учените изясняват защо тези обитатели живеят толкова дълго.

При разглеждането на неподвижни видове като корали, морски треви, водни гъби и корали от вида Gorgonaria екипът установил, че онези, които обитават по-дълбоките води живеят по-дълго.

Средиземноморските червени корали, които надхвърлят 500 години, се намират на дълбочина над 800 метра. Най-дълголетният морски вид, за който знаем, е водна гъба (Monorhaphis chuni) на възраст 11 000 години на около 300 метра дълбочина.

Стабилността на дълбокоморската среда вероятно помага на видовете да доживеят повече.

На по-големи дълбочини животните са защитени от проблемите,  касаещи видовете, обитаващи по-плитки води като температурни промени и силни бури, казва съавторът на проучването Дан Доук, професор по екология от Колорадския университет в Боулдър.

Стоенето на едно място има и своите плюсове.

„Фактът, че са неподвижни се намира в пряко съотношение с потенциала за дълголетие както при морските животни така и при сухоземните растения“, казва Доук.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах