сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

На Марс е имало вода преди повече от 3.7 млрд. години

20.3.2018 г.

Вулканичната активност е изиграла значителна роля за формирането на необходимите условия за образуване на вода на Марс, сочат резултатите от изследване на специалисти от Калифорнийския университет в Бъркли, които бяха публикувани в списание „Нейчър“.

Според авторите на изследването древният океан на Марс се е сформирал преди повече от 3.7 млрд. години. Това е с няколкостотин милиона години по-рано отколкото се предполагаше досега. Образуването на водата на Червената планета е свързано с формирането на вулканичното плато Тарсис.

Според учените изригването на вулканите се е съпровождало от отделяне на газове, които изменили атмосферата и това, на свой ред, е създало условия за образуване на вода на Марс.

Изследователите смятат, че бреговата линия на Марсианския океан се е образувала малко преди и по време на формирането на платото Тарсис. Скорошни наблюдения от Земята показаха, че за 3.7 млрд. години Марс е изгубил водата, която би стигнала да се покрие цялата му повърхност с океан, дълбок 140 м. Има учени, които смятат, че голяма част от цялата тази вода не би могла да се изпари в космоса, а и до днес е скрита на неголяма дълбочина в недрата на Марс. /РИА-Новости

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах