сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Успяха да заснемат горила с малкото й

14.3.2018 г.

В тропическите гори на Република Конго учени успяха да заснемат уникално видео на новородено бебе горила едва седмица след появата му на бял свят.

По цял ден учените от WCS Congo наблюдават горилите в националния парк „Ноуабале Ндоки“ и документират ежедневието и поведението им. Тези плашливи примати са трудни за наблюдение с изключение на няколко популации, свикнали с присъствието на хората. Освен това горилите раждат веднъж на всеки четири години, което намалява шансовете да се види новородено. Заснетото видео ще помогне на учените да разберат повече за живота и навиците на този животински вид.

Не е лесно да си бебе горила – едва едно от три успяват да стигнат до зряла възраст. „Има много фактори, поради които горилите трудно оцеляват: природни опасности, свързани със заобикалящата ги среда като хищни животни, както и сериозни заплахи от хората като незаконното им избиване заради месото“, казва директорът на WCS Congo Марк Гейтли.

Бебетата горили, беззащитни и тежащи около два килограма при раждането, прекарват първите три месеца в ръцете на майките си. След като укрепнат те се преместват на гърба на майката, където остават до навършването на 2-3 години.

Учените от години наблюдават родителите на заснетото бебе. Майката Мекоме е раждала четири пъти досега. Бащата Кинго е среброгърба горила на около 40 години, която специалистите наблюдават от около 20 години.

Западните равнини горили са обявени за критично застрашен вид от Международния съюз за защита на природата (IUCN). Около 60% от популацията им живеят в Република Конго, като има групи обитаващи Габон и Камерун. Според някои проучвания на свобода живеят около 250 000 горили, но в момента тече ново преброяване.

„Туристи от цял свят идват да видят групата на Кинго“, казва Гейтли. „Смятаме, че новороденото ще се превърне в символ на защитата на вида.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах