сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

България и Португалия потвърдиха добрите си връзки в Антарктида

13.3.2018 г.

В Лисабонския университет беше подписано Споразумение за сътрудничество между Португалската полярна програма (PROPOLAR) и Българския антарктически институт (BAI), съобщи проф.Христо Пимпирев.

Ръководителят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев подписа споразумението с проф. Пауло Ферао - председател на Фондацията за научни изследвания и технологии на Португалия. Поводът е десетгодишнината от началото на българо-португалските изследвания в Антарктида и създаването на Националната полярна програма на Португалия. Подписването се състоя в рамките на конференция "Непознатата Южна земя и португалската полярна програма".

Посланикът на България в Лисабон Н.Пр. Василий Такев откри събитието, не само в качеството си на дипломат, но и като участник в една от първите български антарктически експедиции. Сред официалните гости бе и Министърът на науката, технологиите и висшето образование на Португалия Мануел Ейтор, както и португалски полярници, работили на българската база.

Лекции и презентации на полярна тематика бяха изнесени от португалска и българска страна, относно развитието на полярните науки през последните десет години и разкриването на нови възможности за научни изследвания.

Христо Пимпирев и Гергана Лаптева представиха двете си нови книги за Антарктида: „Антарктида – студеният юг” и „Terra Australis Incognita - Непознатата Южна земя”. Иглика Трифонова, председател на Асоциацията на младите полярни изследователи АПЕКС-България, запозна присъстващите с образователните дейности на асоциацията през последните години. След конференцията беше открита изложбата " Непознатата Южна земя – от въображаемата до реалната картография”. В нея са представени приносите на България и Португалия в антарктическата картография. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах