сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

До края на века Антарктида ще остане без кралски пингвини

27.2.2018 г.

Повишаването на температурите, вследствие на климатичните промени, може да доведе до изчезването на цялата популация кралски пингвини на Антарктида.

Това гласят резултатите от проучването, публикувано във вторник в журнала Nature Climat Change. Според него 70% от наброяващите близо милион и половина двойки кралски пингвини ще бъдат принудени да напуснат хабитата си или да изчезнат почти изцяло до края на века.

Кралският пингвин е вторият най-голям пингвин след императорския и обитава северните части на Антарктида, Огнената земя , Фолкландските острови и някои други острови в този район с умерен климат. Пингвините от този вид се размножават единствено в специални условия, като изолираността на острова е най-основното от тях. Причината е, че лесният достъп до море без ледена покривка им позволява по-лесно да ловуват за риба и крил в антарктическите води. Дори и тогава обаче те изминават близо 600 км, оставяйки бебетата си гладни за около седмица.

Сега, в резултат на затоплящите се океани, полярният фронт на Антарктика - богатата на хранителни вещества среда, поддържаща огромно количество морски живот - се изтласква на юг. Това означава, че родителите пингвини ще трябва да се отдалечат много повече от гнездата си в търсене на храна и следователно да рискуват малките им да умрат от глад.

„Те ще трябва или да се преместят някъде другаде, или просто ще изчезнат“, казва Емилиано Тручи, един от авторите на доклада и еволюционен биолог в университета във Ферара, Италия.

По-рано този месец друга група изследователи алармира, че комбинацията между индустриалния риболов и изменението на климата ще доведе до изчезването на популацията на крил в антарктическите води, което ще окаже катастрофално въздействие върху живота на много морски животни, включително и пингвините. Затова учени и активисти отдавна настояват за създаването на голяма зона за морска защита в Антарктика – идея първоначално предложена от Германия и сега подкрепена от ЕС.

Ако инициативата бъде прокарана, зоната без риболов, обхващаща 1,8 милиона квадратни километра ще се превърне в най-големия резерват в света, ще забрани целия риболов и ще защити видове, като пингвини, леопардови тюлени и китове. /БГНЕС, ДПА

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах