сп. National Geographic - Юни 2019
National Geographic KIDS - Юни 2019

Христо Пимпирев докладва за успешно изпълнение на задачите на полярниците ни на Антарктида

24.2.2018 г.

По-малко от месец преди окончателното приключване на 26-та Национална антарктическа експедиция, от базата ни „Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, получихме информация за изпълнението на научната и логистична програма, съобщи ръководителят на експедицията проф. дн Христо Пимпирев.

Геолозите д-р Камен Бонев, д-р Дочо Дочев и д-р Стефан Велев, след седмичен престой при неблагоприятни условия в палатка на полеви лагер в отдалечен неизследван досега район, са се завърнали в базата с голямо количество образци на вкаменелости и рудни полезни изкопаеми.

До завръщането им в България, след предстоящо облитане с дрон и няколко доуточняващи маршрута, ще бъде изготвена детайлна геоложка карта на споменатия район, съобщи Пимпирев. Осемте робота и три Arduino платки със сензори, занесени на Антарктика по българско-португалски проект с участници Людмила Филипова и проф. Нуно Перейра бяха успешно сглобени и пуснати да събират данни. Машините са снабдени със сензори, чрез които измерват температура, налягане, влажност, слънчева радиация, височина, GPS данни.

След приключване на експедицията, роботите ще бъдат предоставени на три български и две португалски училища, в които учениците ще се учат да програмират и измерват данни, все едно са на Антарктика. По проекта се снима и 3D видео, чрез което със специални очила децата ще могат да се пренасят на ледения континент във виртуална реалност. По мониторинговия международен проект, изследващ климатичните промени двама учени от Испания и един от Аржентина с българска логистичната поддръжка с моторни шейни и лодки, в района на нашата и съседната испанска база, е монтирана прецизна научна апаратура с автономно захранване, която ще предава получените сензорни данни и в периода на южната зима, когато двете бази са необитаеми и консервирани, докладва още полярник номер едно.

Двамата турски учени, участващи в експедицията са пред завършване на проектите си за позициониране (точност на cm), с помощта на GNSS-PPP сигнал и изследване на екологични и климатични въздействия върху морски и сухоземни утайки на острова.

Паралелно, логистичният екип - инж. Йордан Йорданов, Станимир Модев, инж. Мирослав Цвятков, Николай Николов, д-р Мартин Любомиров, e включил в енергийната мрeжа на базата нов 60-киловатов дизелов генератор и предстои монтиране на фотоволтаични панели. Завършено е изграждането на просторен хангар за лодки и шейни и предстои консервирането на базата за предстоящата астрална зима. Всички участници са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането си в България, докладва още проф. Христо Пимпирев. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах