сп. National Geographic - Ноември 2019
National Geographic KIDS - Ноември 2019

Това ли е подписът на пророк Исая?

22.2.2018 г.

На глинен печат отпреди 2700 години, намерен в Йерусалим, е изписано името на Исая, което е първото споменаване на пророка извън Библията.

На глинен печат от VIII в. пр.Хр., открит при разкопки в Йерусалим, е изписано името на библейския пророк Исая – съобщава статия, публикувана в Biblical Archaeology Review.

В статията озаглавена „Това ли е подписът на пророк Исая?“ авторът и археолог Еилат Мазар предполага, че древното еврейско писмо, отпечатано върху 1,27 сантиметров глинен овал вероятно гласи: „Принадлежи на пророк Исая“.

Ако интерпретацията на текста е вярна, то това ще се окаже първото споменаване на Исая извън Библията. Счита се, че еврейският пророк е бил съветник на юдейския цар Езекия, който управлявал от края на VIII до началото на VII век пр.Хр.

Древният печат е един от 34 предмета открити по време на разкопки в основата на южната стена на Храмовия хълм през 2009 г. Те били намерени в боклуджийски ями от желязната епоха (1200-584 г. пр. Хр.) край вероятно царска пекарна, разрушена през 586 г. пр. Хр. , при нашествието на вавилонците.

Върху печата на староеврейски е изписано името Yeshayah[u] (еврейското име на Исая), последвано от nvy. Тъй като печатът е увреден в края на думата nvy, Мазар предполага, че прочитът може и да не е точен. Ако nvy е било последвано от еврейската буква aleph, резултатът би бил „пророк“ и надписът би гласял: „ Принадлежащ на пророк Исая“.

В подкрепа на тази интерпретация, пише Мазар, е археологическият контекст в който е бил намерен печатът. През 2015 г. новината, че при разкопките в Офел е намерен печатът на цар Езекия, обиколи света. Според последната статия печатът на „Исая“ е намерен на около 3 метра от този на Езекия по време на същите разкопки от 2009 г.

Близката връзка между пророка и царя, според Библията, както и близостта на двете находки „…допуска възможността, въпреки липсващите букви, че това вероятно е бил печатът на пророк Исая, съветник на цар Езекия“, пише Мазар.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах