сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Създадоха хибрид между овца и човек

19.2.2018 г.

Научно постижение доближава изследователите до отглеждане на човешки органи за медицинска трансплантация.

На 17 февруари тази година учени обявиха, че са създали втория успешен хибрид между човек и животно: ембриони на овце, които са 0.01 % човешки според броя на клетките. Ембрионите, които не се допуска да надвишат 28 дни, приближават изследователите до отглеждането на човешки органи за медицински трансплантации.

В САЩ на всеки час списъкът на чакащите за трансплантация на органи расте с по 6 човека и всеки ден 22 от вписаните умират. Само в САЩ всяка година над 100 000 души се нуждаят от трансплантация, но едва 2000 стигат до такава.

В отговор на това учените се опитват по изкуствен начин да увеличат предлагането на органи. Някои ги репликират в лабораторни условия чрез 3D принтери, други работят по създаването на изкуствени, механични органи, трети правят хибриди от два различни вида с надеждата да отгледат човешки органи в прасета или овце.

За последната цел изследователите изолират стволови клетки от животни, които могат да се развият в който и да е вид клетки от човешкото тяло. След това инжектират стволови клетки от един вид в ембрион на друг.  Ако ДНК-то на ембриона бъде насечено така, че даден орган да не порасне, външните клетки ще могат да запълнят тази празнина. Така учените ще могат да отгледат човешки черен дроб в живо прасе.

През 2017 с помощта на този метод учени успяха да отгледат миши панкреас в плъхове и показаха, че при трансплантацията му може да се излекува диабет при мишките. Още на следващия ден изследователи от Института Солк обявиха, че могат да поддържат жив ембрион, инжектиран с човешки стволови клетки в продължение на 28 дни.

Експерти похвалиха експеримента, но отбелязаха, че броят на човешките клетки – около една на сто хиляди – е твърде малък, за да е възможно органите да се използват за трансплантация.

На 17 февруари 2018 г. на годишната среща на Американската асоциация за напредък в науката ученият Пабло Рос от Калифорнийския университет, Дейвис обяви, че той и колегите му са прецизирали процедурата, като са увеличили броя на човешките клетки в ембрион на овце до една на десет хиляди.

„Смятаме, че въпреки това те не са достатъчни за отглеждането на орган“, обяви Рос по време на пресконференция. За да не бъде отхвърлен органът от имунната система ще трябва да се свърши и още работа, но все пак напредък има.

С напредването на експеримента се засилват и етичните спорове. Рос и колегите му признават противоречивата природа на работата си, но също така казват, че са изключително внимателни.

„Засега наличието на човешки клетки е много малко. Няма опасност да се получи прасе с човешко лице или мозък“, казва друг учен – Хиро Накаучи. Той добавя също така, че следят къде се размножават човешките клетки, като се стремят това да не е в мозъка или половите органи.

„Всички тези подходи са противоречиви и никой от тях не е съвършен, но те предлагат надежда на хората“, казва той. „Трябва да изследваме всички възможни алтернативи, за да осигурим органи за болните“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах