сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Ще ядем ли банани с кората?

31.1.2018 г.

Ще ядем ли банани с кората? Японците вече го правят.

В началото на седмицата японски учени обявиха ботаническо откритие, което тихомълком обиколи света. Те са разработили банан с ядлива кора, което значи, че японските консуматори могат да ядат бананите цели така както ядем ябълка или праскова.

Учени от  D&T Farm в префектура Окаяма обявяват откритието след месеци експерименти при които банановото дърво претърпява последователно екстремно ниски температури ( от -60 градуса по Целзий) и високи температури (до 27 градуса по Целзий). В резултат се получава мека и тънка кора, която не е изцяло развита.

Методът е сходен с растежа на растенията по време на ледникови периоди. Ниските температури забавят метаболизма, а внезапният прилив на слънчева светлина и топлина води до драстичен растеж. В случая с бананите, плодът узрява преди кората да е готова.

Към момента бананите с ядлива кора все още не се произвеждат масово. Те се отглеждат на партиди по десет и се продават за 6 долара единият.

По принцип кората защитава плода при пренос на дълги разстояния от тропиците, където обикновено се отглежда, до почти всяка точка на Земята, затова меките, по-уязвими на наранявания банани, няма да са толкова подходящи за транспортиране.

Бананите са най-масово консумираните плодове в Япония и САЩ. Основната им разновидност обаче - Musa acuminata – е застрашена от бързо разпространяващата се панамска болест, която представлява вид фузарийно увяхване, причинявано от гъбичката Fusarium oxysporum f. sp. cubense

Дори и да не станат широко разпространени, бананите с ядлива кора със сигурност ще намерят мястото си на луксозните пазари за плодове редом до квадрантите дини и татуираните ябълки.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах