сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Разчетоха един от последните ръкописи от Мъртво море

24.1.2018 г.

Еврейският свитък хвърля светлина върху древните юдейски празненства.

Археолозите изглежда са стъпка по-близо до разгадаването на мистерията на известните ръкописи от Мъртво море.

Изследователи от Университета в Хайфа са възстановили и разчели един от последните непреведени Кумрански ръкописи. Колекцията, намерена преди 79 години, се състои от 900 древни еврейски ръкописа и е обгърната от противоречия.

В продължение на една година Ешбал Ратсон и Джонатан Бен-Дой работят върху 60-те фрагмента от които се състои ръкописът. Изписаните върху пергамент кодове разказват как са живели хората, които са го написали и дават информация за календара от 364 дни, който са използвали.

„Тъй като това число може да се дели на четири и седем, специалните празници винаги са се падали на един и същи ден“, казват Ратсон и Бен-Дой. „Кумранският календар не се е менил“.

Ръкописът споменава празниците, свързани със смяната на сезоните, като Tekufah, което на еврейски означава период. За тях се знае и от други текстове, до досега не са имали официално название.

В текста се говори и за две религиозни събития известни от друг свитък от Мъртво море. Празниците посветени на Новото вино и Новото масло били съответно 100 и 150 дни след първия Шабат на еврейската Пасха.

Свитъкът дава информация и за авторите, които са бродели из пустинята между II в.пр. Хр и II в.сл. Хр. Датите на споменатите празненства изглежда са били написани в полетата между основния текст и създават впечатлението, че са били добавени към ръкописа по-късно.

Бидейки религиозни документи, ръкописите от Мъртво море са обгърнати от противоречие. Били са писани между II век пр. Хр. и II в. сл. Хр., но е спорно, кои са  авторите. Учените са съгласни, че документите – които се състоят от обяснителни, мъдри, апокалиптични и календарни текстове, както и от химни и молитви – били писани от обитатели на Юдейската пустиня.

Свитъците се състоят от около 230 „библейски“ ръкописа, които споменават различни практики от в еврейската Бибилия. Други „не-библейски“ документи се отнасят до библейски текстове и описват религиозни вярвания и практики, но не са точните истории от Библията.

Текстовете са написани предимно на иврит, някои са кодирани, а има и такива на арамейски и гръцки. Повечето са върху пергамент, но някои са и върху папирус. Има и текст, написан върху плочка от мед. С цел да бъдат съхранени, всички текстове са сканирани.

Сега остава само един свитък, който остава непреведен.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах