сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Египетски археолози започват търсенето на Анхесенамон

18.1.2018 г.

Захи Хауас, известният египетски археолог и бивш министър по въпросите за древността, обяви началото на разкопките в Долината на царете, които може да доведат до откриването на гробницата на Анхесенамон – дъщеря на Нефертити и съпруга на Тутанкамон.

„През януари тази година започнахме собствените си разкопки в т.нар. Долина на маймуните - западната част от Долината на царете. Към момента изследваме района около гробницата на фараон Ай, наследника на Тутанкамон, където радарът ни отчете вероятността за вход към гробницата му на дълбочина от около 5 метра под земята“, съобщи още археологът в личния си блог.

Фараонът Аменхотеп IV (по-късно Ехнатон), съпругата му Нефертити и синът му Тутанкамон са считани за един от най-ярките и най-интересни управници от епохата на Новото царство в Древен Египет. Аменхотеп IV, например, е един от първите хора в световната история, които въвеждат религиозна реформа и е първият монотеистичен владетел на Египет. По време на управлението си той прави опит да замени класическите египетски богове и влиятелните жреци с култ към Слънцето. Нефертити пък се счита за образец за красота на Бронзовата епоха, а Тутанкамон привлича от години вниманието на учените и обществеността заради мистериозната си смърт на 20-годишна възраст и непокътната си „прокълната“ гробница.

В допълнение към загадката около смъртта на Тутанкамон, археолози и египтолози водят и нестихващи спорове къде всъщност е погребана съпругата му и полу-сестра по бащина линия Анхесенамон. Досега в гробницата на фараона са били намерени няколко мумии на жени, една от които на дъщеря му. За другите две се предполага, че са съпругата му и другата му сестра, но това така и не е било доказано. Анхесенамон надживява Тутанкамон с няколко години след смъртта му се омъжва за бившия върховен съветник на фараона, Aй. Поради тази причина, много египтолози смятат, че царицата е погребана отделно от първия си съпруг, в друга гробница в Долината на царете. Тъй като никога не е била намерена нейната мумия, спорът за погребението й продължава и до днес. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах