сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Виновни ли са плъховете за Черната смърт в Европа?

17.1.2018 г.

Не е необходимо да обвиняваме плъховете за разпространението на чумата в Европа през Средновековието, изясниха учените.

По-рано се смяташе, че отговорността за разпространението на чумата в Европа през XIV - XIX век носят гризачите и живеещите върху тях бълхи.

Група учени от университетите в Осло, Норвегия, и Ферара, Италия, твърди, че първото избухване на чумата по всяка вероятност е започнала от човешките бълхи и въшките.  Изследователите се обърнали към архивите, които описват развитието и мащаба на разпространението на епидемията, получила името Черната смърт.

От 1347 до 1351 година заради Черната смърт са си загубили живота най-малко 25 милиона души, т.е. повече от една трета от цялото население на Европа. "Имаме данни за смъртността по време на пандемията в девет града на Европа", разказва на Би Би Си Нилс Стенсет от университета в Осло. "Затова имахме възможност да моделираме динамиката на разпространението на заболяването."

След това учените моделирали с помощта на компютър динамиката на заболяването във всеки град. Използвани били три модела: чрез плъхове, по въздуха, чрез бълхи и въшки, живеещи върху хората и дрехите им. Оказало се, че в седем от деветте града моделът с човешките паразити най-добре съответства на случилото се по време на епидемията.

Било отразено бързото разпространение и обхватът на болестта сред жителите на градовете. "Изводът е съвсем очевиден. най-добре в модела се вписват бълхите и въшките", казва Стансет. "Болестта не би се разпространила толкова бързо, ако я пренасяха плъховете. В случая с плъховете пътят на разпространение би бил по-дълъг, докато предавайки се от човек на човек всичко е ставало по-бързо", добавя той.

Според Стасет изследването на първо място е преследвало исторически интерес: използвайки съвременното разбиране на инфекцията, развенчава измислицата за това, какво се случва по време на една от най-пагубните пандемии в човешката история. той отбелязва, че за учените е полезно да знаят колкото може повече за това, какво става по време на епидемията, защото в бъдеще такива знания биха помогнали да се намали смъртността.

Чумата и сега е актуален проблем в Азия, Африка и страните в Америка, където има запазени огнища на заразени с нея гризачи.

Според Световната здравна организация (СЗО) по света е имало 3248 случая на заболяване от чума, от тях 584 са довели до смъртен изход. "Изследването ни показ, че за предотвратяване на разпространението на инфекцията в бъдеще, хората трябва да спазват правилата на хигиената", напомня Нилс Стансет. /БГНЕС, Би Би Си

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах