сп. National Geographic - Февруари 2019
National Geographic KIDS - Февруари 2019

Метеоритът „Хипатия“ е по-стар от Слънчевата система

16.1.2018 г.

Метеоритът „Хипатия“, който е открит в Египет през 1996 г., съдържа минерални съединения, несъществуващи в Слънчевата система.

До този извод са стигнали учени от университета в Йоханесбург, ЮАР. Резултатите от тяхното изследване се публикувани в списание Science Alert. „Голяма част от „Хипатия“ прилича на лошо смесено тесто за кекс...Метеоритът съдържа огромно количество много специфични въглеродни съединения, които се наричат полиароматически въглеводороди. Те са в основата на междузвездния прах, съществуващ още преди образуването на Слънчевата система“, заяви Ян Крамерс, един от авторите на проучването.

Учените отбелязват, че са открили на „Хипатия“ чист метален алуминий. Това вещество се среща в нищожни количества в Слънчевата система, например в кратерите на вулканите. „Хипатия“ се е образувал още преди създаването на Слънчевата система. Изследователите смятат, че метеоритът се е появил на бял свят при температура по-ниска от 196 градуса по Целзий. Вероятно, той е долетял до Земята от пояса  на Кайпер, който се намира на разстояние 40 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото е нашата планета. /БГНЕС и РИА „Новости“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах