сп. National Geographic - Ноември 2018
National Geographic KIDS - Ноември 2018

Учени намериха начин да приспособят какаовото дърво към глобалното затопляне

4.1.2018 г.

Учени намериха начин да приспособят какаовото дърво към глобалното затопляне

Учени от Калифорнийския университет на САЩ, под ръководството на директора на отдела по геномика на растенията /раздел на молекулярната генетики, посветен на изучаването на генома и гените на живите организми/, представиха метод за редактиране на ДНК структурата на какаовите плодове, който може да помогне на какаовото дърво да се приспособи и оцелее при глобалното затопляне.

Технологията, която получи името CRISPR, ще позволи на какаото да бъде по-устойчиво към по-сух и топъл климат, както и да увеличи плодородието му. Учените си сътрудничат в тази насока с производители на шоколадови изделия, които спонсорират разработката.

В публикацията на The Business Insider се посочва, че повече от половината от световния добив на какао идва от две страни в Западна Африка – Кот д'Ивоар и Гана. Какаото расте само на територии около Екватора, намиращи се между 20 градуса северна и южна ширина. За растението е необходимо постоянно топло време и стабилна влажност на въздуха. /РИА-Новости

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах