сп. National Geographic - Септември 2019
National Geographic KIDS - Септември 2019

Мебели, изработени от гъби

6.2.2019 г.

Идеята за изработка на изделия от гъби хрумва на Себастиан Кокс, който по професия е производител на мебели. Той прави дървени артикули, като има за цел да оставя възможно най-малък въглероден отпечатък върху природата.

Когато при една от разходките си из гората вижда как гъби здраво свързват дървесни клони, Кокс решава да изпробва този материал в работата си.

Той се обръща с Британското дружество по микология (British Mycological Society), които го свързват с Милена Иванова, изследовател и дизайнер, изучаващ как нетрадиционни материали могат да се използват за функционални неща като текстил или мебели.  

„Започнахме да експериментираме кои гъби биха били подходящи за съответен вид дърво“, казва Иванова.

Открили, че видът Fomes fomentarius, се смесва добре с дървени стърготини без търговска стойност, които иначе биха отишли нахалост. Така те успяват да създадат уникална смесица от дърво и гъба.

Гъбите имат уникална структура, а освен това растат и невероятно бързо – материалът за направата на една голяма лампа може да бъде отгледан за две седмици.

Според Иванова ниската производствена цена и минималният труд (мебелите буквално се самоотглеждат) означават, че е възможно този вид производство да се разрасне. Остава единствено клиентите да одобрят идеята да имат гъби вкъщи.

„Направените неща имат лек дъх на сладък чай“, казва Кокс. Той добавя, че идеята не е по-странна от това да имаш вкъщи нещо направено от кожа или восък.

Следващата стъпка на Кокс е да разбере как да направи артикулите водоустойчиви. Той смята, че ако го постигне може да изработи почти всеки продукт, който се прави от пластмаса.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах