сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Горещините през 2019 г. не са случайни, казват учени

7.8.2019 г.

Месеците юни и юли накараха доста хора да се изпотят тази година. Рекордните горещини с температури над 40 градуса са всъщност много рядко явление за Европа.

Чрез проекта World Weather Attribution (WWA)международен екип изследователи установява, че климатичните промени са станали причина за по-горещото време през юни и юли тази година.

През юли в немския град Линген бяха измерени 42,6 градуса, което е нов температурен рекорд за Германия. Сен Мор де Фосе край Париж, Франция, достигна 43,6 градуса. Дори в страни като Белгия или Холандия метеорологичните станции за първи път регистрираха температури от над 40 градуса. Нови температурни рекорди имаше и във Великобритания.

Горещини като тези миналия месец, е имало веднъж на 1000 години във Франция и Холандия и на около сто години в Германия и Великобритания преди климатичните промени.

Въпреки това причиненото от човека глобално затопляне скъсява времето между тези периоди, казват изследователите. Сравнение на жегите от 2003, 2010, 2015, 2017, 2018 и юни и юли на 2019 показва, че горещините не само зачестяват, но стават и по-силни. Ефектите от климатичните промени са разрушителни: от бури, през периоди на засушаване и горещини до интензивни валежи от дъжд.

Бъдещето не е обещаващо. Учените очакват, че рекордът за горешини през 2050 вече ще бъде 45 градуса, ако не се вземат мерки за климатичните промени.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах