сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Mлад холандец иска да освободи океаните от пластмасови отпадъци

21.12.2018 г.

Компанията The Ocean Cleanup е основана от 24-годишния холандски изобретател Боян Слат, за да премахва пластмасови отпадъци от океаните, чрез използването на специално оборудване.

Наскоро съоръжение, подобно на рибарска мрежа и дълго повече от 600 метра, и наречено System 001, е използвано в продължение на четири седмици в Great Pacific Garbage Patch. Това е името на район в Северния Тихи океан, където се разпростира пластмасов боклук с площ три пъти по-голяма от Испания. Пластмасата се натрупва именно там благодарение на океанските течения.

Компанията се надява чрез машината да събере 50 тона пластмаса само през първата година. Екипът не намира никакви вредни последици върху морските животни.

Съществува обаче проблем със събраните пластмасови отпадъци. След като пластмасата бъде събрана, тя бива изхвърлена от „капана“, подобен на гиганска рибарска мрежа, заради морските течения и попада отново в океана.

Екипът вече работи по разрешаването на този проблем. Експертите предупреждават, че до 2050 г. пластмасата ще е повече от рибата в океаните, ако продължат да се изхвърлят огромните количества.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах