сп. National Geographic - Юли 2019
National Geographic KIDS - Юли 2019

Наричат ги Chanel No. 5 сред коледните елхи заради техния аромат и красота. Милиони са жертва на бракониери в Гватемала

15.12.2018 г.

В страна като Гватемала местните общности често се изхранват от експлоатацията на природните ресурси и досега забраната и правилата за вътрешна търговия не са спрели незаконното изсичане на елите.

Разказ и снимки: Джена Стефънс, National Geographic

Чималтенаньо, Гватемала

Фелипе Ларс тихо се изкачва по склона на планината сред сгъстяващите се мъгла и мрак. Пушката му е заредена и я е преметнал през рамо. Наближава полунощ, когато стига до хребета и започва да чака. Наостря слух и за най-малкия шум от еловата горичка, който може да издаде присъствието на бракониери, незаконно изсичащи дърветата.

Допреди десетина години гватемалската ела е била широко разпространена из мъгливите планински райони на Централна Америка. Изсичането й за дървесина обаче довело до сериозен спад на вида през миналия век, а сега най-голямата заплаха идва от неочакван източник: Коледа.

„Местните жители от векове са използвали гватемалските ели за церемониални цели, но едва напоследък хората започват да ги използват като елхи“, казва Сезар Белтетон, директор на Съвета на Гватемала за националните защитени територии, администриращ националните паркове на Гватемала.

За разлика от други видове ели от рода Abies, които са често срещани в 50-те щата на САЩ повечето от коледните елхи в Гватемала се добиват от намаляващите площи с гватемалски ели, които са пръснати във високите гори на планинската страна. Според скорошно проучване дърветата са елиминирани от около 95 % от естествените им обитания.

Задграничната търговия с гватемалски ели е забранена от 1979 г., но търговията в рамките на страната е законна – стига дърветата да са отгледани и отсечени в сертифицирани плантации. В страна като Гватемала местните общности често се изхранват от експлоатацията на природните ресурси и досега забраната и правилата за вътрешна търговия не са спрели незаконното изсичане на елите.

Бракониерите са създали цели „мафии за елхи“ и изсичат милиони млади дървета, както и клоните със семена на по-старите всяка година. С разширяването на пазара се разраства и влиянието на трафикантите, които подкупват политици и дори плащат на местните хора да нападат прилагащите закона лица, които конфискуват елите им.

Гватемалската традиция да се вземат клони със семена от по-големи дървета и да се забиват с пирони около дървен прът, за да се получи коледната елха с перфектната форма значително е допринесла за намаляването на дървесния вид.

През 2016 г. са били конфискувани около 600 000 ели и клони – количество, което се е утроило през последната година на 1,7 милиона. Общата им стойност възлиза на близо 1,2 милиона долара.

Наличието на сертифицирани дървета помага за намаляването на незаконната търговия, но не може да се справи с нея. Това е така, защото незаконните дървета обикновено струват около 20 долара, докато сертифицираните стигат 125 долара, че и повече – доста над възможностите на повечето гватемалци.

Според Global Trees Campaign през последните години законните дървета представляват едва около 5% от коледните елхи, продавани в Гватемала.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах