сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Тези миди поглъщат милиарди пластмасови частици

10.12.2018 г.

Мидите от вида Pecten maximus, които се срещат по крайбрежието на Англия, могат да погълнат милиарди малки пластмасови частици, които се разпръскват из цялото им тяло: бъбреци, хриле, мускули и други органи.

от Лаура Паркър, National Geographic

И всичко това се случва в рамките на шест часа.

Това е едно от последните проучвания, потвърждаващи, че все повече морски обитатели поглъщат микропластмаса и частици известни като нанопластмаса. Последното проучване повдига въпроси – досега все още без отговор – за потенциалните ефекти върху хранителната верига и върху човешкото здраве.

Целта на този проект е да отиде отвъд документирането на консумацията на пластмасата и да разгледа последиците за морските обитатели, за които тя е вече част от ежедневното меню. Изненадващото в изследването е бързата скорост с която пластмасовите частици стигат до повечето основни органи на тялото.

Изследователският екип е оглавен от учени от Плимутския университет в Югоизточна Англия, като в него участват специалисти от Шотландия и Канада.

Когато били върнати в чисти води на мидите им били нужни 14 дни да се изчистят от по-малките частици, докато по-големите се задържали по 48 дни.

Все още са неизвестни последиците за животните от по-дългото консумиране на пластмаса и още не е установено дали тя представлява риск за хората, които ядат миди.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах