сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Идва най-горещата година в историята

8.12.2018 г.

2019-а може да е най-горещата година – ето защо

Учените ни предупреждават, че 2019-а ще е най-горещата година в историята.

 

Природният феномен El Nino, който се появява през няколко години и оказва влияние на климата по цялото земно кълбо, вече е в действие и ще продължи „да вилнее“ поне до края на февруари 2019 г. според Climate Prediction Center at the National Oceanic and Atmospheric Administration в САЩ.

Въздействието на El Nino е по-мощно през последните години заради глобалното затопляне. Според скорошно проучване на списание Geophysical Research Letters последиците ще стават все по-тежки, тъй като температурите продължават да се покачват.


Последните четири най-горещи години включват периода 2015–2018 г. и са предизвикани от увеличените емисии на въглероден диоксид (CO2), които също са достигнали рекордни нива, според Световната метеорологична организация (СМО).

 

По-топъл свят означава все повече и повече климатични крайности, като горещи вълни, 
горски пожари, суши, наводнения и бури. В Северното полукълбо през 2018 г. имаше
70 тропически бури (циклони или урагани) в сравнение със средната стойност от 53.

Последното проявление на El Nino завърши през 2016 г. и бе свързано с катастрофалното избелване на корали на Големия бариерен риф, суша в Африка, Южна Америка и някои острови от Тихия океан и Югоизточна Азия, както и с горските пожари в Индонезия и Канада.

 


Комбинацията от затоплянето, предизвикано от човешка дейност, и естественото покачване на температурите увеличава шансовете с всяка следваща година да бъде все по-топло, твърди специалистът по климата Майкъл Ман от Pennsylvania State University. 
Докато El Nino предизвика дъжд и по-студено време в южните щати на САЩ, то донесе горещина и суша в Австралия, както и сухи зимни условия в Югоизточна Африка и Северна Бразилия.

 

В Перу рибарите нарекли El Nino Младенеца (nino означава дете или момче на испански език), тъй като загадъчното явление винаги се случва по времето, когато християнският свят празнува Рождество Христово. Очаква се и тази година около Коледа El Nino да донесе дъжд в сухите перуански пустини.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах