сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Драматични последици в Китай от промените в климата

10.12.2018 г.

Първите драстични последици от изменението на климата засягат милиард хора

Във високите планини на Азия е най-голямата концентрация на сладка вода извън полярния регион. Заради струпването на 48 000 ледника в Западен Китай често го наричат „третия полюс“ на нашата планета. Той е източник на вода за милиард хора в Китай, Афганистан, Южна Индия и Виетнам.

Екологичната организация Greenpeace съобщава, че планинският регион на Китай е в лошо състояние. Сателитни снимки показват, че ледниците се топят с бързи темпове поради повишаването на температурите. В бъдеще този процес ще доведе до все повече животозастрашаващи наводнения, ледникови лавини и в крайна сметка до липса на вода в околните региони.


Две трети от ледниците може да изчезнат поради промени в климата

От 1950 г. насам в много части на Китай средната температура се е повишила с около три градуса, а една пета от леда се топи – и проблемът се засилва.

Сателитните снимки на Greenpeace показват, че не само 80% от ледниците в Западен Китай са засегнати от изменението на климата, но също така, че процесът на топене напредва по-бързо, отколкото се предполагаше.

Според експертите, ако не се предприемат действия за намаляване до минимум на промените в климата, ситуацията ще се влоши и до края на века две трети от ледниците на Западен Китай ще изчезнат напълно.

Най-високият процент на наводнения се очаква между 2040 и 2070 г.

В бъдеще топенето на ледниците ще доведе до все повече водни маси, които ще залеят околните райони. Според изследователите, пикът на наводненията ще бъде между 2040 и 2070 г. В следващите години ще се стигне до голям недостиг на вода и продължителна суша.

Китайската република отдавна се бори с проблема с недостига на вода. Бързият икономически растеж и нарасналото потребление на вода на глава от населението доведоха до увеличаване на сушата и образуването на пустини, особено в северната част на страната.

 Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах