сп. National Geographic - Април 2019
National Geographic KIDS - Април 2019

Апокалипсис до 2040 г.? Компютърна програма предсказва края на цивилизацията!

14.8.2018 г.

Апокалиптичен компютърен модел, обработен през 1973 г. от един от най-широкообхватните компютри в света, предсказа края на цивилизацията до 2040 г.

Компютърен модел, разработен през 1973 г. от екип от изследователи на MIT, предсказа "края на цивилизования живот, какъвто го познаваме" до 2040 г., като основната промяна ще бъде през 2020 г. - само след 2 години.

Предсказанието е направено от програма, наречена "Свят 1" (World One) , разработена от екип от изследователи на MIT и обработена от най-големия компютър на Австралия. Оригиналната разработка е на компютърния пионер Джей Форестър, след като е бил натоварен от Римския клуб да разработи модел за глобална устойчивост. Шокиращият резултат от компютърните изчисления обаче показал, че нивото на замърсяване и популацията биха довели до глобален срив до 2040 г. Това показва, че светът не може да поддържа сегашното равнище на населението и индустриалния растеж в продължение на повече от две десетилетия.

Моделът основава своите прогнози на тенденции като нива на замърсяване, растеж на населението, наличие на природни ресурси и качество на живот на земята. Зловещото изчисление е забележително точно в някои от прогнозите, като например стагнацията в качеството на живот и намаляващо количество природни ресурси. Интригуващата прогноза показва, че качеството на живот се очаква да спадне драматично след 2020 г.

Телевизионните оператори алармират зрителите: "В края на 2020 г. състоянието на нашата планета става изключително критично. Ако не направим нищо за това, качеството на живот ще намалее до нула. Замърсяването взема такива застрашителни размери, че ще започне да убива хората, което от своя страна ще доведе до намаляване на населението - по-ниско, отколкото през 1900 година. По този начин около 2040 до 2050 г. цивилизованият живот, какъвто го познаваме на тази планета, ще престане да съществува".

Александър Кинг, британски пионер, който ръководи Клуба на Рим, направи и шокираща прогноза за националния суверенитет. Той заяви пред Ей Би Си: "Суверенитетът на народите вече не е абсолютен. Той постепенно намалява – малко по малко. Дори и при големите нации това ще се случи". /Дейли Експрес

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах