сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Спасяване на балканския рис

29.5.2018 г.

Днес да видиш рядката дива котка стана толкова малко вероятно, че природозащитниците вдигнаха червено знаме за бъдещето й.

В Албания има легенда, която разказва, че погледът на оранжевите очи на балканския рис може да ви ослепи. Но днес да видиш рядката дива котка стана толкова малко вероятно, че природозащитниците вдигнаха червено знаме за бъдещето й. Само около 40 екземпляра все още обикалят планините на Албания и съседна Македония, според оценки на Международния съюз за защита на природата (IUCN), който през 2015 г. класифицира Lynx lynx balcanicus като критично застрашен.

От 2006 г. е в ход регионална инициатива, насочена към предотвратяване на изчезването на риса. Сега Албания, Косово, Македония и Черна гора са част от програмата за разширяване на зоните за опазване на балканския рис, за повишаване на осведомеността, особено сред младите хора, и за борба с обезлесяването и бракониерството.

"Този вид рис беше забелязан на 16 април", разказа Александър Трайче, директор на организацията "Опазване и съхраняване на природната среда в Албания". Изследвайки снимката на животното, изглеждащо като голямата петниста котка със заострени уши, ходещо в снега през нощта, вълнението му е очевидно.

Фотографията е направена с помощта на специални камери, разположени по планините в североизточната част на Албания. Рисът е забелязан и от една възрастна жена в Македония, а още два екземпляра са открити в планините на Косово. Това окуражи онези, които се борят да го спасят.

"Всяко доказателство, което документира присъствието и популацията на риса, е надежда за оцеляването на този вид“, каза Диме Меловски от Македонското екологично дружество. „Балканският рис е най-застрашеният рис в света", добави той като допълни, че в момента е "малко вероятно" да има балкански рис в Черна гора и Гърция.

През 70-те години на миналия век броят на балканските рисове в региона е бил около 280, според експерти по биоразнообразието. Но нестабилният социоикономически преход, бракониерството и унищожаването на средата им на живот са оказали влияние.

През 90-те години в Албания е извършено поголовно обезлесяване, унищожавайки местообитанието и естествената среда на риса. Бракониерството е другият сериозен фактор за изчезването му, въпреки че в Албания са взети сериозни мерки срещу него. През март 2015 г. див балкански рис е бил убит от ловец в планинска гора, което предизвика силна реакция в цялата страна. 

Както и IUCN, Бернската конвенция за опазване на опазване на дивата европейска флора и фауна също взе мерки за защита на дивата котка. Балканският рис може да се види на лицевата страна на монета от пет денара в Македония. Той е един от македонските национални символи. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах