сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Ядрена заплаха от топящите се ледове на Гренландия

9.5.2018 г.

По време на Студената война, в десетилетията, когато суперсилите на САЩ и Съветския съюз се конкурирали, и двете страни са търсили начини да спечелят преднина. Дори и безумни.

Станция, захранвана с ядрен реактор, във вечните ледове на Гренладния

Доказателство за подобно безумство може да бъде открито в Гренландия. Американските военни не просто имали тайни летателни площадки и радарни станции. Проект на име Iceworm предвиждал разполагането на 600 американски ядрени ракети под вечния лед, които да могат да бъдат изстреляни незабелязано – и бързо – на изток.

През 1959 г. американците построили станцията „Кемп сенчъри“ – мрежа от тунели, осем метра под нивото на леда, където имало постоянно присъствие на от 80 до 200 войници. Станцията била захранвана с електричество посредством ядрен реактор. Само няколко години по-късно обаче проектът бил спрян, тъй като ледените маси се оказали твърде подвижни. Войниците се оттеглили, но в ледовете на Гренландия останали 9 200 тона отпадъци, 200 000 литра дизелово гориво и милиони литри отпадъчни води богати на  полихлорираните бифенили – канцерогенни химически съединения.

Рано или късно всички отпадъци в Гренландия ще излязат на бял свят

На времето са смятали, че опасното „наследство“ ще остане завинаги погребано под вечните ледове на Гренландия и затова разходите и разправиите за преместването им били спестени. Изследване, публикувано в журнала Geophysical Research Letters, доказва, че това не е било най-разумното решение.

Скоростта с която климатичните промени сполетяват Гренландия е занчително по-голяма в сравнение с всички останали места по света. Учени установили, че около „Кемп Сенчъри“ вече има голямо количество вода от разтопен лед. Изводът: рано или късно отпадъците, в това число и радиоактивните, ще се появят на бял свят. Както радиоактивните така и нефтените и други отпадъци представляват сериозна заплаха за околната среда.

Към момента миналото спи, но докога?

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах