сп. National Geographic - Август 2019
National Geographic KIDS - Август 2019

Ледената покривка на морето около Антарктида се свива

3.3.2018 г.

Ледената покривка на морето в Антарктида е спаднала рекордно, съобщиха австралийските власти, като допълват, че не са ясни причините за явлението, след като няколко години имаше рекорди в обратната посока.

Докладът се появи, след като в началото на седмицата учени съобщиха, че в антарктическия регион има рекордно високи температури и ледената покривка е била над рекордно малък район, съобщи АФП.

Австралийският антарктически отдел (AAD) отчете, че последните данни от сателитите показват, че общо 2,15 млн. кв. км. ледена покривка обграждат Ледения континент по време на най-ниските нива през февруари по време на летния сезон. Предишното минимално ниво беше отчетено през март миналата година, когато покривката беше с площ 2,07 млн. кв. км., припомнят от AAD, които ръководят австралийската антарктическа програма.

Пак миналата година през зимния период се наблюдаваше рекорд от 18,05 млн. кв. км. ледена покривка. „От август 2016 г. ледената покривка на морето намалява доста под дългосрочните средни стойности“, е Фил Рейд от Бюрото по антарктическа метеорология.

„През 2017 г. максимумът през зимния период беше второто най-ниско ниво от 18,05 млн. кв. км.“ Рейд каза, че промените са "значително отклонение" от общата тенденция на нарастване на антарктическия морски лед с около 1,7% на всяко десетилетие от 1979 г. насам. След като достигне най-ниската си точка през лятото, морският лед - който се създава, когато океанът около континента замръзне – се променя през есента и се разширява около Антарктида.

Ученият от AAD Роб Масъм заяви, че изследователите все още се опитват да определят какво предизвиква промените и променливостта на ледената морска покривка./БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах